Znanstveni kutak

Tofu, tempeh, seitan

Tofu, tempeh, seitan

Tofu, tempeh, seitan. Namirnice koje su česte u veganskoj prehrani, no puno ljudi za njih nikada nije ni čulo. U sklopu Praktične nastave, tehničari nutricionisti su se okušali u proizvodnji seitana. Podrijetlom iz Kine, seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato...

Med

Med

Med je namirnica poznata po svojim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima. Bogat je antioksidansima koji pomažu u smanjenju stresa i zaštiti tijela, zbog prisutnosti vitamina, minerala i enzima pomaže u jačanju imunološkog sustava. U kombinaciji s toplim napitcima...

Duga u Labosu

Nedostaje vam malo duginih boja? Učenici 2.c razreda, smjera tehničar nutricionist, stvaraju svoju dugu u menzuri. Zaključak: kemija može biti zabavna. STEM znanosti su zakon. Mentor: prof.Maričić

Kristali

Kristali

Kako nastaju pahuljice te kako izgledaju dijamanti kada su nebrušeni? Odgovore na ta pitanja za vas su pronašle Gabrijela i Ilijana u svojim prezentacijama. Kristale soli možemo napraviti i kod kuće, a kristale sumpora u labosu uz mentorstvo prof. Maričić. Zavirite u...

Mole day – Dan mola

Mole day – Dan mola

Koliko molekula vode popijemo u 2 dL vode? Odgovor na to pitanje dale su nam učenice 1.c razreda s nastavnicom kemije Sandrom Humić. Svake godine 23. listopada od 6:02 do 18:02, Dan mola obilježava Avogadrov broj (6,02 x 10²³) koji je osnovna mjerna jedinica u kemiji....

MALI, ALI MOĆNI – KVASCI

MALI, ALI MOĆNI – KVASCI

Kvasci su ovalna/kuglasta jednostanična gljivica, nevidljiva golim okom. Najčešći i najpoznatiji oblici kvasca su pekarski i pivski kvasac. Kvasci igraju ključnu ulogu u rastu kruha. Fermentiraju škrob iz brašna prilikom čega proizvode CO2 i alkohol etanol. CO2 ...

PRAVILA PONAŠANJA U LABORATORIJU

Kako se treba ponašati u laboratoriju? Na koji način izbjeći moguću nesreću u laboratoriju? S čim se sve možete susresti u laboratoriju?   To su samo neka pitanja o kojima možete razmisliti prije ulaska u laboratorij, a odgovor su nam dali učenici 3.c razreda....

Skip to content
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Politiku kolačića možete pogledati na stranici Pravila o kolačićima a Pravila privatnosti na stranici Pravila privatnosti.