Referentna literatura

Enciklopedije

Portal Leksikografskoga zavoda obuhvaća sadržaj šest izdanja Zavoda uređenih za prikaz i pretraživanje na internetu – Hrvatskog obiteljskog leksikona, Istarske enciklopedije, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Krležijane te izbor članaka iz Hrvatskoga biografskog leksikona. Izdanja su međusobno povezana zajedničkim abecedarijem, načinjenim na temelju Hrvatskog obiteljskog leksikona, što čini okosnicu portala na koju se povezuju istovjetne natuknice iz ostalih izdanja.

Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavod Miroslav Krleža

Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima (korisnicima). Za razliku od otvorenih mrežnih enciklopedija, koje teže donijeti sve o svemu, u profesionalnim enciklopedijama nalazimo sređeno i usustavljeno znanje o onome što je najvažnije.

Proleksis enciklopedija – prva hrvatska opća i nacionalna enciklopedija

Enciklopedija s više od 50 000 natuknica

Likovna enciklopedija

Rječnici

Rječnička baza hrvatskog jezičnog portala

Oxfordski rječnik – jedan od najpoznatijih engleskih rječnika. Natuknice su bogato obrađene, uz zvučni zapis izgovora. Uz rječnik se nalazi rječnik sinonima i gramatika.Također sadrži i španjolski, francuski, njemački i talijanski rječnik.

Rječnik koji uključuje gotovo 30 jezika

Engleski slikovni riječnici 

Geografske karte, atlasi

Atlapedia Online – sadrži fizičke karte u punim bojama, političke karte i ključne riječi i statističke podatke o zemljama

Map Machine – National Geographic, dinamične karte, atlasi, zastave i podaci o zemljama

Google Maps

Google Earth

Multimap  – atlas svijeta, cestovni pravci, vrlo detaljna karta Hrvatske

Zbirka karata i planova hrvatskih gradova

Kronološki organizirane poveznice na brojne povijesne karte svijeta, uključujući i karte iz književnih djela

Historical Atlas of the Twentieth Century – povijesni atlas, osvrt na posebna mjesta i povijesne događaje dvadesetog stoljeća

 

Skip to content