Od 10. do 12.  svibnja 2022. na Zagrebačkom velesajmu Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe i ujedno najveći događaj u  obrazovanju u Hrvatskoj, kojim se slave strukovne vještine, sve one bez kojih bi život svakog od nas bio nezamisliv.

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina.

U sektoru poljoprivreda, prehrana, veterina – disciplina veterina, sudjelovala je i Martina Radojčić, učenica 4.d. razreda Prirodoslovne škole Karlovac  – smjer veterinarski tehničar i u vrlo jakoj konkurenciji  osvojila srebrnu medalju.

Natjecanje je uključivalo četiri različita zadatka kroz četiri modula koji prate situacijske modele radnih zadaća veterinarskog tehničara:

  1. Laboratorijska  dijagnostika- učenik je u ovom zadatku primio uzorak mlijeka s uputnicom, koji je trebao nacijepiti na podlogu i pripremiti za inkubaciju
  2. Trgovina za kućne ljubimce s veterinarskom ljekarnom- učenik je u ovom zadatku trebao pokazati znanja u odabiru odgovarajućeg lijeka i dijetetske hrane, profesionalno komunicirati s klijentima, te ih jasno uputiti o načinu primjene lijeka
  3. Zadatak vezan za uzimanje mlijeka za mikrobiološku pretragu, stajske pretrage mlijeka i aplikaciju lijeka u vime. Učenik je u ovom zadatku trebao pripremiti potreban pribor i vime prema protokolu, uzeti uzorak mlijeka, napraviti mastitis test, aplicirati lijek, te na pravilan način razvrstati otpad.
  4. Priprema životinje za umjetno osjemenjivanje. U ovom zadatku učenik je trebao uzeti anamnezu, odabrati i pripremiti potreban pribor, pravilno koristiti zaštitnu opremu, te na kraju spremiti radno mjesto i na adekvatan način zbrinuti otpad.

Članovi prosudbenog povjerenstva vrjednovali su elemente:  pripremu i rukovanje priborom, materijalima i opremom sukladno protokolu, primjenu profesionalne komunikacije s pacijentom i vlasnikom sukladno dijagnozi i uputi doktora veterinarske medicine te specifičnim zahtjevima vlasnika, poštivanje metodologije izvođenja zadataka u skladu s protokolom, pravilan pristup i obuzdavanje pacijenta sukladno protokolu, korištenje zaštitne radne odjeće, obuće i osobne zaštitne opreme sukladno protokolu, razvrstavanje komunalnog, infektivnog i oštrog otpada, način rada s kemikalijama.

WorldSkills Croatia promiče važnost strukovnih vještina kao osnove za rast hrvatskoga gospodarstva, želeći podići privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnuti mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.

Martina Radojčić svestrana je, odlična učenica Prirodoslovne škole Karlovac, predana ljubiteljica životinja koja brine o svojim, ali i napuštenim ljubimcima, a ništa manje ne voli ni konje, kojima također posvećuje svoje slobodno vrijeme. Osim veterinarskog tima naše škole koji je kroz cijelo školovanje pratio učenicu, Martina je znanja stjecala i kroz stručnu praksu izvan škole, u karlovačkoj Veterinarskoj praksi Pet plus, gdje je imala prilike učiti od mr. Nine Domišljanović, dr.med.vet., koja je bila vanškolska mentorica i prošlogodišnjem natjecatelju ove smotre, osvajaču brončane medalje. Za rad sa govedima Martina se dodatno pripremala na govedarskoj farmi gospodina Igora Polovića, kojem također ovim putem želimo zahvaliti na gostoprimstvu.

Izuzetno smo ponosni na uspjeh naše učenice, te joj želimo da ostvari svoje snove i ostane raditi u veterini, i na taj način brinuti za zdravlje životinja, ali i ljudi.

Članovi Aktiva veterine:

Mladen Lukić

Sandra Mušnjak

Katarina Lorković

Skip to content