Tofu, tempeh, seitan. Namirnice koje su česte u veganskoj prehrani, no puno ljudi za njih nikada nije ni čulo. U sklopu Praktične nastave, tehničari nutricionisti su se okušali u proizvodnji seitana. Podrijetlom iz Kine, seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato bjelančevinama. Kako je 4.c proizveo seitan pogledajte na slikama, a ako se i vi želite okušati u izradi recept pronađite u tekstu niže.

Recept: Za dobivanjem jednog manjeg komada seitana zamijesite glatko, mekano tijesto od 100g brašna i 100g vode. Započnite proces ispiranja tijesta kako bi odstranili škrob, a zadržali gluten. Dobiveno tijesto lagano okrećite rukama u vodi kako bi zadržalo oblik kugle. Kada voda postane bijela, zamijenite ju čistom mlakom vodom te nastavite s ispiranjem. Proces nastavite sve dok voda ne postane bistra. Dobivenu gumastu masu, oblikujte u kuglu te ostavite u hladnoj vodi na 10 minuta. Tijesto izvadite iz vode, stavite u gazu i zavežite. Stavite ga u lonac s vodom, dodajte željene začine i sol ili soja sos te kuhajte oko jedan sat. Seitan ostavite da se hladi u vodi u kojoj se kuhao. Potom ga izvadite iz gaze te stavite na mrežicu da se ocijedi i konzumirajte.

Skip to content
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Politiku kolačića možete pogledati na stranici Pravila o kolačićima a Pravila privatnosti na stranici Pravila privatnosti.