Poslovni izazov zapadnog Balkana trodnevno je natjecanje srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje potiče učenike da kreativno razmišljaju, analiziraju, planiraju i to sve timskim radom. Razvijanjem svojih komunikacijskih i prezentacijskih vještina učenici stječu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od „nule“ do poslovnog plana učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i tako unaprjeđuju svoj poduzetnički duh.

Učenici osmišljavaju poslovnu ideju kao odgovor na postavljeni „izazov“, kreiraju poslovni plan i izrađuju PowerPointprezentaciju, a raspoređeni su tako da se članovi timova međusobno ne poznaju pa je izazov kreiranja zajedničke poslovne ideje još zanimljiviji. Tijekom rada svaki tim ima svoj laptop i pristup internetu, kao i poslovnog volontera tzv. „biznis mentora“ koji je tu da im pomogne savjetima, prijedlozima i iskustvom. Zadnjeg dana natjecanja timovi izlaze pred višečlani stručni žiri i publiku te predstavljaju svoju ideju, a najbolje ocijenjeni timovi dobivaju nagrade.

Pred članovima žirija i publikom 20 timova predstavilo je svoje poslovne planove, a pobjedu je odnio tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku privjeska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regiji omogućio razne pogodnosti; od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija.

Organizator je natjecanja Junior Achievement Serbia, članica najvećeg globalnog programa poduzetničkog obrazovanja Junior Achievement Worldwide. Logističku podršku natjecanja u Zagrebu pružaju Obrazovna grupa Zrinski, Udruga Inicijativa te Hrvatska obrtnička komora.

Maturant Prirodoslovne škole Karlovac David Batelja,agroturistički tehničar,bio je član četveročlanog pobjedničkog tima i osvojio:

1.mjesto – besplatna trogodišnja školarina za redoviti stručni studij Ekonomija poduzetništva Visoke škole Nikola Šubić Zrinski u Zagrrbu + sponzorske nagrade

Mentori  učeniku bile su: Mateja Strahija,bivša učenica škole i prošlogodišnja sudionica natjecanja i  Diana Jurčević,dipl.ing.

(Projekt Western Balkans Business Challenge osvojio je godišnju EEPA nagradu Europske komisije za promociju poduzetništva 2014. (kategorija: Investiranje u poduzetničke vještine).)

Skip to content