Kvasci su ovalna/kuglasta jednostanična gljivica, nevidljiva golim okom. Najčešći i najpoznatiji oblici kvasca su pekarski i pivski kvasac.
Kvasci igraju ključnu ulogu u rastu kruha. Fermentiraju škrob iz brašna prilikom čega proizvode CO2 i alkohol etanol.
CO2 uzrokuje dizanje i prozračnost kruha, a alkohol ispari pri visokim temperaturama dajući kruhu posebnu aromu.
Jednadžba alkoholne fermentacije je:
C6H12O6 à 2CO2 + 2CH3CH2OH
Na slikama je prikazan pokus koji je 4.c razred izveo u sklopu vježbi iz predmeta mikrobiologija namirnica, uz nastavnicu Maju Macut.
Učenici su u tikvice dodali vodu, šećer i kvasac te tikvice izložili različitim uvjetima. Jedna skupina je imala različit pH, druga skupina različite temperature vode, a treća skupina različite količine šećera. Na slikama možemo vidjeti koji uvjeti najbolje odgovaraju kvascima za rast.