Europska komisija sustavnim pristupom i planskom provedbom javnozdravstvenih politika kontinuirano potiče promoviranje zdravog načina života, osobito djece i mladih, što podrazumijeva promociju važnosti bavljenja sportom, pravilne i zdrave prehrane te obrazovanja o zdravim životnim navikama.

U tom smislu u fokusu Europske komisije nalaze se lokalne inicijative i projekti koje provode gradovi, nevladine organizacije (NVO) i škole, a kojima se u visokom stupnju doprinosi implementaciji javnozdravstvenih politika Europske unije. Jedan od programa Europske komisije je i Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda koja se u Republici Hrvatskoj, uspješno, u kontinuitetu provodi već nekoliko godina.

Prepoznavši potrebu kontinuiranog poticanja aktivnosti koje se provode u okviru lokalnih inicijativa i projekata, a koje su u skladu javnozdravstvenim i socijalno uključivim politikama Europske unije, Europska komisija i ove godine u okviru „EU Health Award“ dodjeljuje vrijedne novčane nagrade provoditeljima navedenih aktivnosti.

Europska komisija je objavila Javni poziv za „EU Health Award“ kojim na prijavu poziva osnovne i srednje škole, nevladine organizacije te gradove s više od 30 000 stanovnika, koji svojim inicijativama promiču zdrav način života promicanjem uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika, podizanjem svijesti o zdravoj tjelesnoj težini i sprečavanjem korištenja duhanskih proizvoda među djecom i mladima od 6 do 18 godina.

Javni poziv otvoren je od 4. ožujka 2020. do 29. travnja  2020. u 11 sati (prema srednjoeuropskom vremenu, a prihvatljivost inicijativa, kao i drugi uvjeti te prijava na javni poziv može se provjeriti i izvršiti preko poveznice (https://ec.europa.eu/health/award/). Proglašenje pobjednika u pojedinim kategorijama održat će se u studenom 2020. u Bruxellesu na Ceremoniji dodjele nagrada.

Podsjećamo vas da je prošlogodišnju prvu nagradu „2019 EU Health Award“ Europske komisije,  u kategoriji nevladinih organizacija osvojilo društvo „Naša djeca“ iz Zaboka s projektom „Zdravo i fino“ dobivši novčanu nagradu od 100.000 eura (http://www.dndzabok.hr/). U okviru natječaja Europske Komisije na temu „Borba protiv pretilosti u djece i mladih“, OŠ Podturen iz Međimurske županije zauzela je drugo mjesto, a učenici škole su imali prilike posjetiti Europsku komisiju i prisustvovati ceremoniji dodjele nagrade (http://os-podturen.skole.hr/?news).

eNews_2020EUHealthAward

flyer_2020_healthy

 

Skip to content