Dana 11. ožujka 2020. s početkom u 18 sati, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, u okviru ciklusa predavanja “Znanjem do zdravlja”, održat će se dva predavanja – “Alergijske dermatoze” i “Kako očuvati i unaprijediti zdravlje”.

O alergijskim dermatozama govorit će prim. dr. sc. Hrvoje Cvitanović, dr. med. Prepoznavanje alergijske prirode promjena na koži vrlo je važno već u početku same bolesti kako bi se stanje na vrijeme liječilo, a pacijent dobio detaljne upute o izbjegavanju alergena i načinu uzimanja lijekova.

Na pitanje kako očuvati i unaprijediti zdravlje odgovor će nam dati Biserka Hranilović, dr. med., spec. epidemiolog. Danas smo suočeni s epidemijom kroničnih nezaraznih bolesti. One su glavni uzrok smrti u gotovo svim zemljama svijeta, a ugrožavaju život i zdravlje ljudi, ali i gospodarski razvoj. Obilježavaju ih zajednički čimbenici rizika kao i zajedničke mogućnosti prevencije. Posebno se ističu kardiovaskularne i zloćudne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolesti povezane sa četiri zajednička najvažnija čimbenika rizika – pušenjem, nepravilnom prehranom, tjelesnom neaktivnosti i štetnom konzumacijom alkohola. Iako postoje znanstveno utemeljene mjere prevencije njihova implementacija u praksi još uvijek je nezadovoljavajuća. Predavanja se održavaju u suorganizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” i Gradske četvrti Novi centar.

Skip to content